جایزه ترویج علم چراغ، جایزهای خصوصی و غیرانتفاعی در حوزه ترویج علم است و برگزیدگان این جایزه در سه حوزه «مروج سال»، «دانشگر مروج» و «سپاس از یک عمر تلاش در راه ترویج»، معرفی و تقدیر میشوند.
بنیانگذاران این جایزه معتقدند در فضای امروز کشور ما، ترویج علم، نهتنها برای شکل دادن به درک علم در جامعه و حمایت علم و نهادهای آن از سوی مردم سرزمینمان ضروری است بلکه افراد را با تفکری آشنا میکند که میتواند گره از کار فروبسته ما در بسیاری از شئون زندگی باز کند.
برگزیدگان هر دوره جایزه چراغ در شبِ اول دیماه معرفی میشوند. امسال همزمان با شب یلدا برترینها در سه حوزه معرفی خواهند شد.
دانشگرِ مروج علم در سال ۱۳۹۶، دانشگری است که جدا از جایگاه آکادمیک خود، از توان و اعتبارش برای ترویج علم استفاده کرده است.
جایزه چراغ ۱۳۹۶ برای یک عمر تلاش در ترویج علم به برگزیدهای تعلق میگیرد که بخش بزرگی از عمر خود را در راه ترویج علم صرف کرده است و در راه شناساندن حوزه تخصصی فعالیتش به همه مردم از هیچ روشی فروگذار نکرده است.
فرد/گروه مروج علم سال ۱۳۹۶ نیز در طول یک سال گذشته، نقش مهمی در ترویج علم ایران داشته است.
ناگفته نماند که نخستین دوره جایزه چراغ در شب یلدا سال ۱۳۹۵ برگزار شد و با انتشار بیانیه هیئتداوران، برندگان این جایزه در سه بخش معرفی شدند. در بخش «یک عمر ترویج علم»، دکتر محمد باقری؛ در بخش «دانشگر مروج علم»، دکتر مجید میرزاوزیری؛ و در بخش «مروج علم سال»، گروه ساروس؛ نخستین جایزه چراغ را به خود اختصاص دادند.
در آستانه برگزاری مراسم اعطای دومین جایزه ترویج علم چراغ، گفتوگویی ترتیب دادیم با دکتر محمدرضا نوروزی، از مروجان علم و از بنیانگذاران این جایزه که بخشهایی از آن را در ادامه میخوانید.
هدف از برگزاری جایزه چراغ چیست؟
علم ایران نیازمند مراقبت است و ترویج علم ایران نیازمند حمایت و تشویقی موثرتر. جایزه چراغ تلاش میکند تا ترویج علم را در ایران تشویق کند. زیرا ترویج علم میتواند گفتمان جامعه را بهسوی علمی شدن پیش ببرد.
جایزه چراغ تلاش دارد تا چه ضعفی از برنامههای مشابه را پوشش دهد و چه تفاوتی با دیگر نوع این برنامهها دارد؟
ما بهعنوان افرادی که سالهاست در حوزه ترویج علم فعالیت میکنیم نقصهایی در جوایز مشابه دیدیم که این نواقص منجر به راهاندازی جایزه چراغ شد و در واقع این جایزه بازخوردی از دیگر برنامههای اینچنینی است. بهعنوان نمونه جایزه ترویج علم که توسط انجمن ترویج علم ایران برگزار میشود معیار دقیقی برای انتخاب برگزیدگان خود ندارد و از افراد فعال در حوزههای مختلف مانند محیطزیست، جامعهشناس و حتی صنعت نیز تقدیر میکند درحالیکه این حوزهها در دنیا بهعنوان فعالیتهای ترویج علمی شناخته نمیشوند. از اینرو برآن شدیم تا با راهاندازی جایزهای که از نظر قالب برگزاری شکیل و متفاوت با دیگر برنامههایی است که تاکنون در کشور وجود داشته، به نمونه مشخصی در این زمینه دست یابیم.
درخصوص تاثیرات اجتماعی مورد انتظار از جایزه چراغ برای ما بگویید.
انتظار ما از جایره چراغ این است که بهعنوان الگویی برای دیگر برنامههای تقدیری فارغ از اینکه موضوع آنها ترویج هست یا نه قرار گیرد. همچنین امیدواریم با کمک این جایزه، باعث آشنایی جوانان و نوجوانانی که فعالیت علمی و آموزشی انجام میدهند با مفهوم ترویج علم شویم تا این افراد در آینده جزو مروجان علم محسوب شوند. همچنین ما از امسال نیز در فاصله بین دو جایزه که هرسال برگزار میشود، چهار برنامه بهنام فصل چراغ را تدارک دیدهایم که منحصر به فعالان ترویج علم است تا برنامههای ترویج علم را آموزش ببینند.
مجله اینترنتی واوک بهعنوان یکی از حامیان رسانهای این جایزه معرفی شده است. بهنظر شما واوک تا چه حد توانسته است نقش رسانهای خود را ایفا کند؟
واوک برای من و آقای صفاریانپور به عنوان رسانهای ویژه و خاص بسیار ارزشمند است، به این دلیل که بهعنوان یک رسانه خصوصی درک بسیاری خوبی از برنامههایی مانند جایزه چراغ دارد و این موضوع حس خوشایندی برای برگزارکنندگان یک رویداد ایجاد میکند و رویکردی که واوک به جایزه چراغ و پوشش نخستین دوره آن داشته است، نشان داده که این مجله دارای یک تیمحرفهای و دقیق است و بهخوبی توانسته رویدادهای اینچنینی را پوشش دهد.
و سخن پایانی محمدرضا نوروزی…
جایزه چراغ جشنی خصوصی و غیرانتفاعی است که مخاطبان خاص خود را که در حوزه ترویج علم فعالیت میکنند، دارد و ما سعی داریم تا این افراد بهراحتی از برنامهها و شرایط این جایزه مطلع شوند و اطلاعات موردنیاز درخصوص این جایزه در اختیارشان باشد تا به این ترتیب زمینه اشتیاق بیشتر این افراد به ترویج علم فراهم شود و این آرزوی تیم چراغ است.