در سال ۲۰۱۴ گوگل ۱۶ ساله شد و این در حالی است که خیلی پیشتر از اینّها به بخش جداییناپذیر از زندگی ما تبدیل شده است. در حال حاضر اگر در پی مطلبی باشیم، اینترنت را جستجو نمیکنیم، بلکه در واقع آن را گوگل میکنیم. گوگل که رکورد بیسابقهای در برگزیده شدن به عنوان «بهترین محل کار» را دارد، باعث شده تا افراد زیادی این سوال را بپرسند که گوگل چگونه رهبری و مدیریت میشود و این شرکت چطور کار میکند؟
در گوگل کتابچه قوانین و سیاستهای کاری نداریم، بنابراین این جواب پاسخ رسمی گوگل نیست و صرفا تعبیری از چرایی و چگونگی کارکرد گوگل بر اساس آخرین تحقیقات روانشناسی و اقتصاد رفتاری است:
…کارمندان به مدیران وابستهاند و قصد خشنودی آنها را دارند و این یعنی گفتگو با او بر مبنای صداقت، مشکلساز میشود. در عین حال او در قبال شما مسئول است که همین موضوع نتایجی را به دنبال دارد. هر کسی که در گره کورِ احساسات و حرفهای گفته شده و نشده گرفتار شود، قادر به ارائه بهترین کار خود نخواهد بود. رویکرد گوگل گشودن این گره است. در گوگل قدرت و اختیار مدیران در برابر کارمندان را به عمد از آنها سلب میکنیم. تصمیمگیری در مورد استخدام یا اخراج، ارتقا شغلی، افزایش حقوق ومزایا و …بر عهده گروهی از همکاران یک کمیته یا یک تیم مستقل و مختص به آن مسئله است. حال سوال این است که یک مدیر بدون این چماق قدیمی چه کاری از دستش برمیآید؟ مدیران باید به تیم خدمت کنند. سبک و سیاق رهبری در گوگل به گونهای است که تمرکز یک مدیر بر پاداش و جریمه نیست بلکه بر رفع موانع کاری و الهام بخشیدن به تیماش متمرکز است…
همچنین یکبار در شیکاگو برای گروهی از مدیران ارشد منابع انسانی این شهر در مورد فرهنگ کاری گوگل سخنرانی میکردم، پس از اتمام سخنرانی یکی از مدیران حاضر در جمع ایستاد و با حالت تمسخر گفت: «این روشها فقط برای گوگل جواب میدهد. حاشیه سودتان زیاد است و میتوانید با افرادتان رفتار خوبی داشته باشید. این کارها از عهده ما برنمیآید.» در جواب او خواستم بگویم اکثر کارهایی که در گوگل کردیم هزینهای نزدیک به صفر داشته است و با به کارگیری این روشها، حتی در زمان پرداخت دستمزدهای یکسان نیز میتوانید بهتر کار کنید و افراد را شادتر کنید. مهم این است که در بدترین اوضاع اقتصادی رفتار مناسبی با افراد داشته باشید. ولی قبل از اینکه بتوانم به او پاسخی بدهم یکی دیگر از مدیران آن جمع در پاسخ او گفت:« منظورت چیست؟ آزادی هزینهای ندارد و همه ما میتوانیم این رویکرد را اجرا کنیم». حق با او بود.
مطالبی که خواندید نظرات لزلوباک معاون ارشد عملیات مردمی (سرمایههای انسانی) گوگل و نویسنده کتاب جذاب «اسرار کار (بینشهایی از درون گوگل که سبک زندگی و رهبری شما را تغییر خواهد داد)» است. دکتر منصور شیرزاد مشاور مدیرعامل شرکت فناپ در امور سرمایههای انسانی و محمدحسین میرمجیدی مربی توسعه فردی و کسبوکار که ترجمه این کتاب را برعهده داشتهاند، معتقدند آن چه در گوگل مثالزدنی است این است که در حالی که همکاران خود را نازپروده میکند از آنها بهترین و برجستهترین ایدهها، محصولات و خدمات را بدست میآورد.
این کتاب شیوه مدیریت سرمایههای انسانی در شرکت گوگل را به همراه سیر تغییر و تحول آنها را در طول سالیان به تصویر میکشد. فروشگاه اینترنتی کتاب واوک مفتخر است با ارائه کتاب اسرار کار شما را در برداشتن گامیهای بلند در مسیر پیشرفت فرهنگ و محیط کاری کسبوکارتان یاری دهد.