مردم دنیای کهن بیچونوچرا باور داشتند هر قویی سفید است چون تجربیاتشان پیوسته این باور را تأیید میکرد. دیدن نخستین قوی سیاه برای پرندهشناسان و بسیاری از مردم بسیار شگفتانگیز بوده است. این داستان شکنندگی دانش ما را نمایان میکند و نشان میدهد آموختن ما از تجربیات و مشاهدات با چه محدودیتهایی روبهروست. فقط یک مشاهده کافی است تا گزارهای کلی که دستاورد هزاران سال تماشای میلیونها قوی سفید است بیاعتبار شود؛ تنها با دیدن یک قوی سیاه!
نسیم نیکلاس طالب با همین ایده کتاب «قوی سیاه (اندیشهورزی پیرامون ریسک)» را نوشته است، کتابی که او را به شهرت جهانی رساند و مدتها در صدر جدول کتابّهای پرفروش قرار داشت. این کتاب به سیویک زبان ترجمه و در سراسر دنیا منتشر شده است.
بحث اصلی طالب در این کتاب، درک و مدیریت ریسکهای ناشی از رویدادهای بیسابقه است؛ رویدادهایی که پیامدهای سنگینی به بار میآورند اما کسی انتظار آنها را ندارد؛ یا به عبارت فنیتر، احتمال وقوع آنها بسیار کم به نظر میآید. جنگ جهانی اول، حادثه یازده سپتامبر، پیدایش گوگل، فروپاشی بازارهای مالی در سال ۲۰۰۸، فروش کتابهای هریپاتر، جنگ سوریه، ظهور داعش و نتیجه انتخابات اخیر ریاست جمهوری در آمریکا، از جمله رویدادهایی هستند که میتوان اصطلاح قوی سیاه را به مفهومی که در این کتاب آمده است، درباره آنها به کار برد.
از شما دعوت میکنیم تا در ادامه مطلب با کتاب «قوی سیاه (اندیشهورزی پیرامون ریسک)» از نگاه ناشر آن بیشتر آشنا شوید؛ با این توضیح که این کتاب در طبقه کتابهای استارتاپ و کارآفرینی فروشگاه اینترنتی واوک در دسترس شما قرار دارد.
ساندی تایمز در سال ۲۰۰۹ اعلام کرد قوی سیاه یکی از دوازده کتاب اثرگذار بعد از جنگ جهانی دوم بوده است. این کتاب بعد از انتشار به سرعت توجه همگان را به خود جلب کرد، به گونهای که ۳۶ هفته متوالی در فهرست پرفروشترین کتابهای نیویورکتایمز قرار گرفت. نسیم نیکلاس طالب در این اثر شیوههای اندیشیدن و قضاوت کردن انسانها را به چالش کشیده به طوری که ایدههای او به سرعت به مباحث علمی و حرفهای راه یافته است.
قوی سیاه در ایران نیز مورد توجه منتقدان و صاحبنظران قرار گرفته است و از آغاز انتشار تاکنون نشریههای مختلف به طرح محتوا و نقد و بررسی آن پرداختهاند.
پروفسور نسیم نیکلاس طالب، پژوهشگر و نویسنده لبنانی- آمریکایی و استاد فعلی انستیوی پلیتکنیک دانشگاه نیویورک، علاوه بر فعالیتهای علمی و پژوهشی در زمینه کسبوکارهای مالی و تجاری نیز فعال بوده است.
در عین حال او را بیشتر به خاطر کارهایش در حوزههای نظری احتمالات و عدم قطعیت میشناسند و صد البته با انتشار کتاب قوی سیاه بود که شهرتی جهانی یافت به گونهای که بسیاری نام او را در فهرست نظریهپردازان هزاره سوم قرار میدهند. خود او درباره کتابش میگوید: «ایده من در کتاب قوی سیاه این است که مردم را مجبور سازم درباره ناشناختهها و قدرت آنها تفکر و تامل کنند، به ویژه درباره دسته معینی از رویدادها که نمیتوانیم به تصور و خیال درآوریم، اما میتواند هزینه بسیار زیادی برایمان داشته باشد؛ رویدادهایی نادر، اما باتاثیری عظیم. قوی سیاه میتواند رویدادی منفی مثل بحران بانکداری باشد و یا رویدادی مثبت مانند فناوریهای نو.»
در واقع نسیم نیکلاس طالب سعی میکند نوع نگاه و شیوه اندیشیدن ما را تغییر دهد و الگوهای رایج را به چالش بکشد.