ثبتنام پنجمین مسابقه بینالمللی دانشآموزی دانش مغز (Brain Bee) آغاز شده و دانشآموزان ۱۳ تا ۱۸ ساله میتوانند در این مسابقه شرکت کنند تا در صورت برگزیده شدن به کرهجنوبی اعزام شوند.
مرحله نخست پنجمین مسابقه بینالمللی دانشآموزی دانش مغز ۲۲ آذرماه ۱۳۹۷ در کشور برگزار خواهد شد و دانشآموزان علاقهمند به شرکت در این رقابت تا ۵ آذرماه فرصت ثبتنام دارند.
این رقابت علمی توسط انجمن علوم اعصاب ایران با همکاری آموزشوپرورش و پژوهشسراهای سراسر کشور در سه مرحله برگزار میشود. در مرحله اول، مسابقه در تهران و تمامی مراکز استانها و در شهرهایی که بیش از ۱۰۰ نفر شرکتکننده داشته باشند، برگزار میشود.
۳۰ داوطلبی که در مرحله اول بیشترین نمره را کسب کنند به مرحله دوم راه پیدا میکنند. در این مرحله دورههایی برای این دانشآموزان برگزار میشود و از طریق آزمون تئوری و عملی یک نفر برای شرکت در مرحله نهایی که در کشور کرهجنوبی برگزار میشود، انتخاب خواهد شد.
پیشبینی استقبال گسترده دانشآموزان از پنجمین مسابقه دانش مغز
طبق صحبتهای دکتر رضا پناهی؛ عضو کمیته دانشآموزی ستاد توسعه علوم و فناوریهای شناختی و از مترجمان کتاب دانش مغز، پیشبینی میشود امسال این رقابت با استقبال گسترده دانشآموزان همراه باشد، همچنین به لحاظ علمی نیز این مسابقه در سطح رقابتهای جهانی برگزار خواهد شد و سؤالات مفهومی و به استانداردهای جهانی نزدیک است و تفاوتی میان مسابقات برگزار شده در دیگر کشورها و ایران وجود ندارد.
دکتر رضا پناهی جایگاه ایران در این رقابتها را مناسب ارزیابی کرد و گفت: «مسابقه بینالمللی دانش مغز ۲۵ سال است در دنیا برگزار میشود و علیرغم شرکت چهار ساله ایران در این رقابتها، در سه دوره شرکتکنندگان ایرانی توانستهاند در بین پنج نفر اول مرحله نهایی قرار بگیرند و به مدال این رقابتها دست پیدا کنند».
وی درخصوص اهمیت حوزه مغز و ضرورت برگزاری چنین مسابقهای نیز عنوان کرد: «علوم شناختی و مغز از اولویتهای اصلی کشور است و ساختار پیچیده مغز و پاسخ به سؤالات این حوزه از دغدغههای اصلی متخصصانی است که در این حوزه فعالیت میکنند. مغز یکی از بزرگترین حوزههای سرمایهگذاری کشورهای توسعهیافته است و تعداد مقالات در این زمینه از سال ۲۰۰۰ حتی از حوزه ژنتیک نیز پیشی گرفتهاند. اگر افراد مغز خود را بهتر بشناسند علاوهبر اینکه بهتر میتوانند از آن برای یادگیری، تقویت حافظه و هوش بهره ببرند، میتوانند سلامت آن را نیز حفظ کنند».
همچنین طبق گفته دکتر پناهی، حوزه مغز حوزهای بینرشتهای است و دانشآموزان با علاقهمندیهای گوناگون میتوانند در این مسابقه شرکت کنند و هدف انجمن علوم اعصاب از برگزاری این مسابقات شناسایی استعدادهای این حوزه و پرورش آیندهسازان کشور است.
گفتنی است مسابقه ملی دانش مغز (Brain Bee) برای اولینبار توسط دکتر نوربرت میسلینسکی در سال ۱۹۹۹ در دانشگاه مریلند کشور امریکا پایهگذاری شد. این رقابتها با هدف علاقهمند کردن دانشآموزان به یادگیری در مورد مغز و کارکردهای آن، پرورش استعدادهای جوان، استفاده از ایدههای نو و هدایت نسل پویای امروز به تحصیل در حوزه علوم اعصاب، هرساله در سطح دنیا برگزار میشود. این مسابقات در بیش از ۱۵۰ مرکز و ۳۰ کشور دنیا برگزار شده و برگزیدگان مسابقات کشوری، هرساله در یک نقطه از دنیا گردهمآمده و با یکدیگر به رقابت میپردازند.
سوالات این مسابقه از چه منابعی طرح میشود؟
مطابق اعلام برگزارکنندگان پنجمین مسابقه بینالمللی دانشآموزی دانش مغز، منابع اصلی آزمون تستی این رقابت، کتابهای «کتاب علوم اعصاب – دانش مغز – مقدمهای برای فراگیران جوان» و «حقایق مغز» هستند.
«کتاب علوم اعصاب – دانش مغز – مقدمهای برای فراگیران جوان»؛ که در شمار کتابهای طبقه علومشناختی فروشگاه کتاب واوک قرار دارد، از منابع بسیار خوبی است که به زبان فارسی ترجمه شده و مطالعه آن علاوه بر متقاضیان شرکت در مسابقه دانش مغز میتواند برای همه علاقهمندان به مباحث مرتبط با علوم شناختی مفید باشد.
دانشآموزان ۱۳ تا ۱۸ ساله تا تاریخ ۵ آذرماه ۱۳۹۶ فرصت دارند تا با مراجعه به پایگاه اینترنتی مسابقه دانش مغز نسبت به ثبتنام و شرکت در این مسابقه اقدام کنند.