سرعت پیشرفت فناوری از سال ۱۹۹۵ میلادی تاکنون به حدی بالا بوده که جهان امروز در مقایسه با آن دوران، به جهان به تصویر کشیده شده در افسانههای علمی و تخیلی شباهت دارد. چه کسی بیست سال پیش میتوانست جهان امروزی را بدین گونه تصور کند؟ انقلاب تکنولوژیک جریانی است که از دو قرن پیش تاکنون دگرگونیهای عمیقی در دنیا به وجود آورده و تغییرات عظیمی را در شیوه زندگی ما ایجاد کرده است. سرعت پیشرفت فناوری لحظهبهلحظه بیشتر میشود تا جایی که امروز شاید هیچ تصوری درباره نوآوریهای تکنولوژیکی سال آینده نداشته باشیم. ولی با همه این تفاصیل گاهی خبرهایی میشنویم که حیرتانگیز هستند و باورشان برایمان کمی دشوار است. اینبار شاهد اختراع تاکسیهای پرنده هستیم؛ وسایل نقلیهای که میتواند آغازی برای تحقق رویاهای کودکی باشد، زمانیکه دنیای آینده را با وسایل نقلیه هوایی تصور میکردیم.
به نظر شما این یک طرح جدی است و در آینده ادامه خواهد داشت؟ چند سال دیگر شاهد پرواز تاکسیها در آسمان خواهیم بود؟ و از همه مهمتر آیا «تاکسیهای خودران پرنده» قابل اعتماد هستند؟ در ادامه مطلب بیشتر این موضوع را بررسی میکنیم.
تاکسیهای پرنده فرصتی برای خودروسازان بزرگ
تاکسیهای پرنده در واقع هواپیماهای تکسرنشین و کوچکی هستند که میتوانند به سرعت و با بهترین امکانات رفاهی و کیفیت، متقاضیان را از این سو به آن سوی شهر منتقل کنند و به نظر میرسد یکی از اعضای اصلی ناوگان حملونقل شهری در آیندهای نزدیک باشند بطوریکه شرکتهای سرشناس صنعت حملونقل بشدت در حال کار بر روی پروژههای اتومبیل پرنده خود هستند. از جمله این شرکتها میتوان به اوبر اشاره کرد که برای راهاندازی تاکسیهای هوایی در آینده برنامهریزی میکند، بویینگ که طرحهای مفهومی از ماشینهای حملونقل با قابلیت پرواز را ارائه کرده و همچنین ایرباس که در هر موقعیتی رقیب بویینگ به حساب میآید. بر اساس اخباری که در روزهای اخیر منتشر شدهاند، ایرباس بزودی به اولین شرکتی تبدیل خواهد شد که آزمایش تاکسیهای هوایی را آغاز میکند. همچنین میتوان به کمپانی رولزرویس اشاره کرد که اعلام کرده بزودی خودروهای بالدار این شرکت که قادرند تا ۹۰ درجه بچرخند به پرواز درمیآیند. به اعتقاد روزلرویس، این خودرو پرنده هیبریدی، قادر است به عنوان یک تاکسی پرنده در صنعت حملونقل جهان مورد استفاده قرار گیرد. از دیگر شرکتهای فعال در این حوزه واهانا ایرباس است و در سمتی دیگر شرکت آلمانی ولوکوپتر است که چندی پیش اتومبیلهای پرنده خود را در شهر دبی مورد آزمایش قرار داد. امبرایر (Embraer) که یک شرکت برزیلی هواپیماسازی با بیش از ۴۸ سال سابقه و طراح انواع هواپیماهای تجاری، نظامی و کشاورزی است از دیگر شرکتهای پیشرو در زمینه خودروهای خودران است.
علاوه بر کمپانیهای نام برده یک استارتاپ مستقر در شهر بریستول نیز قصد راهاندازی سرویس تاکسی هوایی بین شهری در انگلستان تا سال ۲۰۲۲ را دارد. کمپانی ورتیکال اروسپیس (Vertical Aerospace) که در سال ۲۰۱۶ توسط استفن فیتزپاتریک تاسیس شد، به تازگی اولین پرواز آزمایشی بدون سرنشین خود را با موفقیت پشتسر گذاشته است .تاکسی پرنده این کمپانی که الکتریکی و دارای قابلیت نشست و برخاست عمودی است، پس از دریافت مجوز از نهاد مربوطه، در ماه ژوئن از فرودگاه کوستولد انگلستان به پرواز درآمد. در ورتیکال اروسپیس تعداد ۲۸ مهندس و کارشناس فنی مشغول به کار هستند که برخی از آنها تجربه کار در مسابقات فرمول ۱ را نیز دارند. همین امر سبب شده است که این تاکسی پرنده از بعضی جهات، تکنولوژی مشابهی با اتومبیلهای فرمول ۱ داشته باشد. با اعلام حضور ورتیکال اروسپیس و پیوستن آن به جمع کمپانیهای دیگری نظیر اوبر، ایرباس، کیتیهاک و رولزرویس، رقابت برای راهاندازی سرویس تاکسی هوایی داغتر از قبل دنبال خواهد شد.
تاکسیهای پرنده چه شکلی هستند؟
بنابر اطلاعاتی که تا به حال منتشر شده، تاکسیهای پرنده چهار بازو و چهار پره خواهند داشت اما ممکن است تعداد این بازوها به ۷ یا ۸ عدد افزایش یابند و تعداد پرهها نیز بیشتر باشد. آنها نهایتاً ۲۳ الی ۳۰ دقیقه و ۳۱ مایل (حدود ۴۹.۸ کیلومتر) را میتوانند پرواز کنند و پس از اتمام باتری ۲ ساعت زمان لازم خواهند داشت تا دوباره شارژ شوند. در حال حاضر این هواپیماها می توانند حدود ۱۰۰ کیلو بار را جابهجا نمایند. خوب است بدانید که این تاکسیهای پرنده با سرعت ۶ متر در ثانیه نیز میتوانند به صورت عمودی به پرواز درآیند و با سرعت ۴ متر در ثانیه نیز فرود آیند. از نظر ظاهری این تاکسیها بسیار کوچک اند، ۳.۹ متر طول و ۱.۶ متر عرض خواهند داشت. وزنشان هم اگر خالی باشند ۲۵۰ کیلوگرم و با مسافر ۳۵۰ کیلوگرم خواهد بود. این وسیله میتواند تا ارتفاع حداکثر ۳۰۰۰ فوت (۹۱۴.۴ متر) بالا رود. همچنین بدنهای بسیار مقاوم دارد که این وسیله را در برابر تغییر دمای هوا، حرارت شدید و ارتعاشات مقاوم کرده است.
دبی میزبان تاکسیهای پرنده میشود
دبی منطقهای با هوای بسیار گرم است حال تصور کنید ساکنان شهر باید در مسیرهای طولانی در ترافیکهای کسل کننده و دراز مدت هم بمانند. برای رفع این مشکل مسئولان این شهر اعلام کردهاند که بزودی در دبی وسیله نقلیه نوین و بینظیری آغاز به کار خواهد کرد. این هواپیماهای بینظیر را شرکتی چینی به نام اهانگ (Ehang) ساخته و نام محصولش را نیز Ehang 184 نامیده است. این شرکت دقیقاً با توجه به نیاز راهوترابریِ دبی شروع به ساخت این هواپیما کرده و در حال حاضر بارها این تاکسیها را در تپههای شنی دبی آزموده تا هیچ گونه خطر و مشکلی، سرنشینان این وسیله مدرن را تهدید نکند. بنیانگذار شرکت چینیِ سازنده تاکسیها اهانگ هواژی (Ehang Huazhi)، در سال ۲۰۱۶ اختراعش را در نمایشگاه لاس وگاس در معرض دید عموم قرار داد و با استقبال زیادی روبهرو شد و دبی اولین شهری بود که برای استفاده از آنها داوطلب شد. تاکسیهای پرنده در ماه آوریل (فروردین) سال ۲۰۱۷ در اجلاس سران دبی نیز به نمایش در آمدند و با استقبال زیادی مواجه شدند. این تاکسیها خواهند توانست یک مسافر را به همراه یک چمدان به هر کجا که مد نظر باشد برسانند. تنها مسافر باید توسط یک صفحه نمایش هوشمند مقصد خود را انتخاب کند و نگران هیچ چیز دیگری نباشد زیرا همه مسیرها از قبل برنامهریزی شده اند. مسیرهایی که تاکسی باید طی کند همگی توسط یک مرکز کنترل زمینی مشخص و کنترل میشوند. در این مرکز زمینی مسیرها توسط یک شبکه G4 رمزگذاری و از پیش تعیین میشوند. گفته میشود کنترل این تاکسیها با محدودیتهایی در زمینه فناوری روبهرو هستند که به زودی این مشکلات حل خواهد شد. در حال حاضر این تاکسیهای تک سرنشین از باتریهای بسیار قوی برای حملونقل استفاده میکنند که در بیشترین حالت میتوانند ۳۰ دقیقه در حال پرواز باشند که زمانِ مناسبی برای حرکت در شهری مانند دبی است.
Volocopter یک استارتاپ آلمانی است که در زمینه تولید محصولات هوانوردی نظیر پهپادها فعالیت کرده و پیش تر با نام «E-Volo» شناخته میشد. کمپانی مذکور با مقامات دبی به توافقاتی دست پیدا کرد و در سه ماهه چهارم سال ۲۰۱۷ مولتی کوپترهای ۱۸ پره خود را در آسمان این شهر به پرواز درآورد. این مولتی کوپتر می تواند مسافت ۲۷ کیلومتری را با حداکثر سرعت ۶۹ کیلومتر بر ساعت طی کند.
تاکسیهای پرنده در آسمان سنگاپور
شرکت ولوکوپتر (Volocopter) اینبار قصد دارد در نیمه نخست سال ۲۰۱۹ میلادی تاکسی هوایی خودران این شرکت را در سنگاپور به آزمایش درآورد. این تاکسی هوایی عمودپرواز بوده و ظاهر آن چیزی بین پهپاد و هلیکوپتر است. در هواپیماهای عمودپرواز نیروی مورد نیاز مستقیماً توسط موتور فراهم میشود. ۱۸پره در این تاکسی پرنده تعبیه شده است که باعث میشود سرنشینان تاکسی از یک قسمت به قسمت دیگری بروند. ولوکوپتر ادعا میکند، این تاکسی برقی میتواند دو نفر را تا مسافت ۳۰ کیلومتر حمل کند و در حدود ۳۰ دقیقه به صورت مداوم پرواز کند.
ولوکوپتر پیش از این تاکسی هوایی خود را در آلمان به آزمایش درآورد و از سال ۲۰۱۶ نیز چند پرواز عمومی در این کشور انجام داد و سال گذشته نیز پرواز خودران خودرو خود را در دبی انجام داد. اگر آزمایش سنگاپور نیز با موفقیت سپری شود، می توان امید داشت که تا ۵ سال آینده این تاکسی برای رفت و آمد مسافران خود آماده باشد.
تاکسیهای پرنده؛ عامل همکاری اوبر و دانشگاه تگزاس
شرکت اوبر و دانشگاه تگزاس برای ساخت تاکسیهای پرنده این شرکت، با یکدیگر همکاری میکنند و شرکت اوبر (Uber) قصد دارد ایده تاکسیهای پرنده را به حقیقت تبدیل کند. اوبر در نظر دارد آزمایش تاکسیهای اوبرایر (UberAIR) را تا سال ۲۰۲ آغاز کند و تا سال ۲۰۲۳، سرویس تجاری خود را در شهرهای دالاسفورت وورث و لسآنجلس آمریکا و همچنین در دبی داشته باشد.
اوبر، ویژگیهایی برای تاکسیهای پرنده در نظر گرفته است؛ از جمله اینکه این وسایل نقلیه میتوانند تا چهار سرنشین را در خود جای دهند. مسافت سفر با این تاکسیها که قابلیت پرواز و فرود عمودی دارند، بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ مایل در ساعت و ۶۰ مایل پس از هر شارژ تخمین زده شده است. میزان ارتفاع نیز بین ۱۰۰۰ تا دو هزار پا خواهد بود. اوبر، این ویژگیها را با همراهی ناسا و چندین شرکت هوافضا طراحی کرده است. برای رسیدن به این معیارها، قرار است یک گروه پژوهشی از دانشکده مهندسی دانشگاه تگزاس در آستن، کارآیی و سطح صدای سیستم جدیدی از روتورهای دوگانه را که در قسمت بالای یکدیگر قرار میگیرند و در جهت مشابهی میچرخند، بررسی کند. پژوهشگران امیدوارند در آزمایشهای ابتدایی، کارآیی بیشتر این سیستم مشخص شود و در جستجوی راهی برای عملکرد بهتر این سیستم در تاکسیهای پرنده اوبر هستند. اوبر با نمایش مدل کوچک تاکسی پرنده خود در کنفرانس لسآنجلس اعلام کرد که مشکلی برای تولید وسایل نقلیه هوایی ندارد اما در مورد پاسخگویی به خواستههای خدمات پیشنهادی حملونقل هوایی هنوز با مشکل روبهروست و به دنبال شرکایی است که بتوانند مشخصات فنی از جمله نیروی الکتریکی، حداقل سروصدا، قابلیت بالقوه پرش و فرود آمدن رابرای تاکسیهای پرنده تامین کنند.
شما میتوانید به «تاکسیهای خودران پرنده» اعتماد کنید؟
تا اینجا از خصوصیات خوب تاکسیهای پرنده صحبت کردیم اما آیا به ذهنتان رسیده که اگر هواپیماهای بدون خلبان ارتباطشان با مرکز کنترل زمینی به هر دلیلی قطع شود چه اتفاقی خواهد افتاد؟ آیا این تاکسی ها سقوط می کنند؟
مدیرعامل شرکت اهانگ در نمایشگاه لاس وگاس در پاسخ به این سوال توضیح داده است: «این از نگرانیهای هر مسافری است که بخواهد این تاکسیها را برای سفرهای کوتاه انتخاب کند. ما از فناوری بسیار قوی برای برقراری ارتباط از مرکز به هواپیمای بدون خلبان استفاده کردهایم که قطع شدن ارتباط در این خصوص بعید است اما به هر علتی اگر این اتفاق رخ دهد تاکسی به صورت خودکار و بلافاصله به امنترین و نزدیکترین محلی که در دسترس است فرود میآید». اما در انتهای مصاحبه، حضار با این سوال رو به رو شده بودند که کدام زن یا مردی جرات سوار شدن بر این تاکسیها را برای اولین بار خواهد داشت؟ سوالی که تا زمان افتتاح پروژه، بیجواب خواهد بود. ولی اگر این پروژه موفقیتآمیز باشد از مزایایی چون صرفهجویی در زمان مسافران، سازگاری با محیطزیست، هوشمندی بالا، حل مشکل ترافیک شهری، کاهش آلودگی هوا و باز شدن راه برای کاربری های دیگر از هواپیماهای بدون خلبان، مثل آمبولانس و هواپیماهای آتشنشانی نمیتوان چشم پوشی کرد.