موفقیت یک مفهوم نسبی است؛ به این معنی که دستیابی به یک موقعیت مشخص، ممکن است برای یک نفر موفقیت کامل تلقی شود و برای دیگری اساسا ارزشی نداشته باشد. مدارک تحصیلی، ثروت، شهرت و بسیاری از این دست مفاهیم تنها در صورت ایجاد «رضایت درونی» میتواند در فرد حس «موفقیت» ایجاد کند. پس ما برای پیوستن به جمع «افراد موفق»، چارهای نداریم تا به یک تعریفِ شخصی از موفقیت برسیم؛ بر اساس آن برای خودمان اهداف مشخص و قابل اندازهگیری تعیین کنیم؛ و برای دستیابی به این اهداف راههای مناسب را انتخاب کنیم. روشن است که در هیچکدام از این مراحل از «فکر کردن» بینیاز نخواهیم شد!
اما برای دستیابی به موفقیت چطور باید فکر کنیم؟
«جان سی. مکسول» (John C. Maxwell) در کتاب «افراد موفق چگونه فکر میکنند (تمرینهایی برای دستیابی به تفکر قدرتمند)» به خوبی پاسخ این سوال را داده است. بیاید نگاهی به این کتاب بیاندازیم.
البته بهتر است قبل از پرداختن به کتاب کمی بیشتر با نویسنده کتاب آشنا شویم. آقای مکسوِل نویسنده و سخنران حرفهای آمریکایی در حوزه مدیریت و رهبری است. از او کتابهای بسیاری توسط ناشران بزرگ از جمله نیویورک تایمز، وال استریت ژورنال و بیزینس ویک منتشر شده است. کتابهای او بارها لقب پرفروشترین کتابهای جهان در حوزه مدیریت را به خود اختصاص دادهاند. علاوه بر این دکتر مکسوِل، بنیانگذار موسسه EQUIP و شرکت جان مکسول است و تاکنون بیش از پنج میلیون مدیر را در سراسر جهان آموزش داده است.
آقای مکسول در کتاب «افراد موفق چگونه فکر میکنند» تلاش زیادی میکند تا من و شما رو متوجه اهمیت «درست فکر کردن» کند. در مقدمه این کتاب نویسنده با طرح سوالاتی ذهن مخاطب را به چالش میکشد: «چرا باید شیوه تفکرتان را تغییر دهید؟»، «چگونه بهتر فکر کنیم؟» و…
و بعد به مواردی کلیدی درخصوص فکر کردن میپردازد؛ مثل اینکه چطور خود را در موقعیت مناسب برای فکر کردن قرار دهیم. در ادامه نویسنده تصویری از «یک متفکر خوب» را برای ما ترسیم میکند و به ویژگیهای چنین فردی اشاره میکند و بعد با یک آزمون ساده نقاط ضعف و قوت شخصیت ما را پیشبینی کرده و بر همین اساس پیشنهاد میکند که مطالعه کدامیک از این موضوعات برای ما مفیدتر است:
- تفکر کلنگر
- تفکر متمرکز
- تفکر خلاق
- تفکر واقعگرا
- تفکر استراتژیک
- تفکر امکانگرا
- تفکر عمیق
- تفکر عامیانه
- تفکر مشارکتی
- تفکر غیرخودخواهانه
- تفکر هدفگرا
هر کدام از این موضوعات یازدهگانه، در قالب فصلی جداگانه مورد بررسی قرار گرفتهاند. در هر فصل ویژگیهای هر یک از این مدلهای تفکر بیان شده و کارکردها و نتایج آنها به خوبی و با ذکر نمونه و مثال توضیح داده شده است.
یکی از نقاط قوت کتاب، تلاش موفق نویسنده برای درگیر کردن مخاطب با موضوع بحث است. در طی فصول کتاب مخاطب باید به سوالات زیادی درباره مباحث مطرح شده پاسخ دهد و به همین شیوه در پیشبرد بحث شریک شده و به خوبی مصادیق مطالب مطرح شده را در زندگی شخصی خود مییابد.
کتاب «افراد موفق چگونه فکر میکنند» به همت سامان شاهینپور به فارسی ترجمه شده و توسط انتشارت مهرسا ارائه شده است. ناگفته نماند که این کتاب در کنار گرافیک دلنشین، از قطعی مناسب برخوردار است که همراه داشتن و مطالعه آن را در اتوبوس و مترو و… ممکن میکند.