بشر ساکن در کرهزمین همواره شوقی بیانتها برای کشف ناشناختههای آسمان داشته است. از اولین تلاشهای انسان برای شناخت گیتی تا امروز قرنها میگذرد اما نه از اشتیاق بشر برای دانستن، ذرهای کاسته شده و نه از انبوه ناشناختهها و شگفتیهای جهان بیکران. به همین خاطر است که همواره کتابهایی که به مباحث مرتبط با نجوم و ستارهشناسی میپردازند در شمار پرمخاطبها در گروه کتابهای علمی قرار میگیرند.
«ستارهشناسی؛ بررسی نظریهها و مسائل اصلی در ستارهشناسی نوین» که یکی از مجموعه کتابهای اسکلوم است، کتابی خوب برای آشنایی بیشتر با کیهان است.
بد نیست بدانید که انتشار مجموعه کتابهای اسکوم با هدف ارتقا و تحول نظام آموزشی در آمریکا، برای دانشآموزان دبیرستانی و کالج از دهه ۱۹۳۰ به وسیله دنیل اسکوم شروع شد و تا به امروز ادامه دارد. موضوع اصلی کتابها در ابتدا مربوط به ریاضی و علوم فیزیکی میشد اما بعد به بسیاری از زمینههای دیگر نیز پرداخت. این مجموعه کتابها گستره گوناگونی از موضوعات دانشگاهی را دربرمیگیرد. از ویژگیهای این مجموعه کتابها رعایت استاندارد آموزشی، بهروز کردن دادهها و عددها و نیز تمرین و مثالهای زیاد است.
کتاب «ستارهشناسی؛ بررسی نظریهها و مسائل اصلی در ستارهشناسی نوین» کلیاتی را در مورد ستارهشناسی بهعنوان یک کتاب مقدماتی ارائه میکند و مرجع مناسبی برای دوستداران ستارهشناسی است. این کتاب موضوعات مختلفی را درباب ستارهشناسی بررسی میکند، از اخترشناسی سیارهای تا کیهانشناسی در دنیای مدرن.
مطالب این کتاب در هفت فصل طبقهبندی شده است. فصل نخست کتاب، دانش فیزیکی که نیاز است تا درکی مقدماتی از پدیدههای اخترشناسی بر آن استوار شود را پوشش میدهد. در فصل دوم سیستمهای مختصاتی و مقیاسهای زمانی آسمان و ابزارهای رصد آسمان بررسی میشوند. فصل سوم به سیارههای خاکی میپردازد و چهار سیاره خاکی، عطارد، زهره، زمین و مریخ در این فصل بررسی میشوند.
فصل چهارم به سیارههای مشتریگون تمرکز دارد. این سیارهها عبارتند از مشتری، زحل، اورانوس و نپتون. در فصل پنجم هم به دنبالهدارها، سیارکها و شهابسنگها پرداخته میشود.
در فصل ششم کتاب با محیط میان ستارهای و نحوه شکلگیری ستارهها بیشتر آشنا میشویم.
ستارههایی که در هستهشان همجوشی هیدروژن و تبدیل آن به هلیوم روی میدهد، ستارههای رشته اصلی نامیده میشوند و موضوع فصل هفتم کتاب هستند.
فصل هشتم به سیر تکاملی ستارهها اشاره دارد. در این فصل علت و نحوه تحول ستارگان بررسی میشود و به چگونگی رشد ستارگان پرداخته میشود.
بررسی کوتولههای سفید، ستارههای نوترونی و سیاهچالهها نیز در فصل نهم صورت میگیرد.
انواع کهکشانها در فصل دهم کتاب طبقهبندی و معرفی میشوند.
فصل پایانی کتاب نیز به کیهانشناسی میپردازد و طی آن قوانین هابل در زمینه کیهانشناسی ارائه میشود.
این کتاب توسط استیسی ای. پلن نگاشته شده و نگار نامور یکتا به همراه هاشم سیماب آن را به زبان فارسی ترجمه کردهاند.
ناگفته نماند استیسی ای.پلن، در پنسیلوانیا بهدنیا آمد و دکترای خود را در اخترفیزیک ستارهای از دانشگاه آیوا دریافت کرد. او بعد به سیاتل رفت و در دپارتمان اخترشناسی دانشگاه واشنگتن مشغول به کار شد و هماکنون، استادیار دانشکده فیزیک دانشگاه ایالتی وبر اوگدن در یوتا است. استیسی ای.پلن همچنین مدیر آسماننمای بسیار مجهز این دانشگاه است.
کتاب «ستارهشناسی؛ بررسی نظریهها و مسایل اصلی در ستارهشناسی نوین» به همراه دهها کتاب دیگر با موضوع نجوم و ستارهشناسی، در دسته کتابهای نجوم فروشگاه اینترنتی واوک قرار دارند.