من تصویری نسبتا روشن از شخصیت ایدهآل خودم در ذهن دارم. تصویری که در بسیاری از اوقات خود واقعیام را با آن مقایسه کردهام. بعضی وقتها موفق شدهام با تغییر زاویه نگاهم به دنیا و یا تغییر در رفتارها و عادتهایم به شخصیت مطلوب خودم نزدیکتر شوم و در مواردی هم موفق به انجام این کار نشدهام. اما واقعا ما چقدر میتوانیم خودمان را تغییر دهیم؟ چه میزان از ویژگیهای شخصیتی و خلقوخوی ما اکتسابی بوده و در تعامل با محیط پیرامون شکل گرفته است؟ و کدامیک را همراه با ویژگیهای جسمی، با خود به این دنیا آوردهایم؟ مهمتر از اینها، تغییر در کدام دسته از ویژگیهای شخصیتی برای ما ممکن است و چطور این کار قابل انجام است؟
اگر شما به دنبال پاسخ این سوالات میگردید و تا کنون مطالعات متمرکزی روی مباحث روانشناسی نداشتهاید، مطالعه کتاب «شما با کدام خلقوخو پا به دنیا نهادهاید؟» میتواند پیشنهاد خوبی برای شما باشد.
این کتاب در ابتدا چهار خلقوخوی اصلی را معرفی میکند؛ سپس به بررسی چندویژگی رفتاری در انسانها میپردازد و در ادامه سه نوع سطح زندگی خوش، خوب و معنادار را شرح میدهد.
در بخشی از کتاب میخوانیم؛ دکتر گلمن از خلقوخوی تعریف سادهای دارد: «خلق و خوی حالت روحی است که زندگی عاطفی هریک از ما را معین میکند.» دکتر جروم کاگان روانشناس رشدنگر دانشگاه هاروارد، در پژوهشهایش به این باور میرسد که هر نوزادی که پا به دنیا میگذارد، دست کم یکی از این چهار خلق و خوی را با خود به دنیا میآورد. کمرو، جسور، شادمان و غمگین.
در ادامه این کتاب به پنج نوع آگاهی از خود، شامل آگاهی از خود حقیقی، خود کنونی، خود آرمانی، خود کاذب و خود بیمار پرداخته میشود. از تفاوتهای گله، انتقاد و اهانت در رفتار انسانها سخن گفته میشود. درباره راستگویی و دروغ صحبت میشود و اشکال مختلف آن و تاثیرات آن بر شخصیت افراد بیان میشود.
ما در هر لحظه از زندگی، با باید و نبایدی روبهرو میشویم، باید کاری را انجام دهیم و یا ندهیم. با همین انجام دادنها و ندادنها زندگی خود را پیش میبریم. چگونگی آگاهی از این بایدها و نبایدها بخش دیگری از این کتاب است.
و در قسمتی دیگر از کتاب، به نقش دوراندیشی در داشتن آیندهای بهتر پرداخته میشود و تلاش انسان برای دستیابی به استقلال و مهارتهای لازم برای دستیابی به آن شرح داده میشود.
«کتاب شما با کدام خلقوخو پا به دنیا نهادهاید؟» توسط مصطفی علیزاده و با همکاری هومن حیدری نگاشته شده است. این کتاب در کنار چندین کتاب مفید دیگر در طبقه کتابهای روانشناسی فروشگاه اینترنتی واوک ارایه شده است.