تا همین چند روز پیش، تمام خاطره من از شنیدن کلمه علمیتخیلی، به کتابی از ژولورن محدود میشد که درباره سفر به درون آتشفشان بود! با وجود اینکه به همراه اطرافیانم همیشه خودم را در حال رویا یافتهام، اما خوب خاطرم نیست که چرا تاکنون به طور جدی سراغ این نوع از کتابها نرفتهام… وقتی کتاب «علمیتخیلی برای آنها که علمی تخیلی دوست ندارند» را دیدم؛ نظرم را جلب کرد، به امید آنکه یک علاقهمندِ متوجه شوم، در بخش اول پیشگفتار؛ آرزوی همیشگیم در برقراری ارتباط معنادار بین کتاب و خواننده، برآورده شد؛ تدوینگر و مترجم کتاب حسین شهرابی رندانه و محکم میخ علاقهمندی را کوبید و فقط با خواندن چند ورق ابتدایی شیفته متون علمیتخیلی شدم!
گردهمایی داستانهای علمیتخیلی کوتاه و هیجانانگیز از برخی نویسندگان ایرانی درکنار غولهای بزرگ این ژانر، شیوه جالبی در تهیه آن است که عبارتند از: «آخرین سوال» و «منطق» آیزاک آسیموف، «تماس شبانه، به خرج مقصد» و «نَه شب، نَه روز» ری برادبری، «نُه میلیارد نام خدا» و «ستاره» آرتور سی کلارک، «درمان ناساز» و «زیارت زمین» رابرت شکلی، «جایی که دشمن پست فطرت کمین کرده است» سرگنی لوکیاننکو، «سفر هفتم» استانیسلاو لِم، «صلح مطلق» فرهاد آذرنوا، «رزم» فرهاد ارکانی.
در تلاش برای تعریف ادبیات علمیتخیلی در بخش دوم پیشگفتار به تشریح دو نوع «علمی تخیلی سخت» و «علمی تخیلی نرم» پرداخته شده است: علمی تخیلی سخت مملو از جزئیات فنی است و کمتر مسائل هستی شناختی یا انسانی بررسی میشود و بیشتر صرف علم و تغییرات علمی و تاثیراتش نشان داده میشود مانند ژولورن. علمی تخیلی نرم یا صرفا سرگرمکننده است یا مسائلی را چنان متمایز از فناوری مدنظر قرار میدهد که نیازی به پرداخت جزئیات فنی در داستان نمیبیند مانند بسیاری از کارهای آیزاک آسیموف…
برای من که فقط دو نویسنده معروف علمی تخیلی میشناختم و هیچگاه تصور نمیکردم تعدادشان زیاد باشد؛ با چشمانی باز و دهانی گشاده با نویسندگان مربوط به نسلهای مختلف مانند عصر طلایی، موجنو، پستمدرنیستها، فمنیستها و سایبرپانک آشنا شدم؛ که درباره تاثیر هر نسل هم توضیحاتی آمده است: علمی تخیلی با موج نو پوستاندازی کرد و به دو دهه هم نکشید که دومین پوستاندازی مهم در ادبیات علمی تخیلی با ظهور سایبرپانک رخ داد. سایبرپانک شاخهایست که معمولا آینده ظلمانی نزدیک را هدف قرار میدهد که دنیای بشر در آن سخت کامپیوتریزه شده و انسان به شدت دچار سردرگمی هویتی است. در آثار جدید آن بیوتکنولوژی هم نقش مهمی در این سیاهنمایی دارد؛ بازیهای فرمی، ضدیت پستمدرنیستی با تکنولوژی، تلفیق ژانرها، تلفیق خرده فرهنگها و تشریح مبارزه خرده فرهنگها در فضای ویران شهری و…
شما میتوانید این کتاب را از بخش کتابهای علمی تخیلی فروشگاه اینترنتی واوک تهیه نمایید و قضاوت ادعای مرا تا خواندن کتاب به تاخیر اندازید!
