مجله اینترنتی واوک

کتاب‌های استارتاپی و کارآفرینی

۱۵ کتاب استارتاپی که هر کارآفرین باید بخواند – بخش اول

در سال‌های گذشته به دلایل متعددی فرهنگ کارآفرینی به ویژه در حوزه استارتاپ‌ها گسترش یافته است و بسیاری از کارجویان به تلاش برای راه‌اندازی کسب‌وکاری موفق ترغیب شده‌اند.
اگر شما هم از آن دسته افراد خلاق و نوآوری هستید که می‌خواهید با کارآفرینی زمینه‌ساز تحولات بزرگی در تولید و یا ارایه خدمات شوید، بدون‌شک یکی از اولین و مهم‌ترین قدم‌های‌تان در آغاز مسیر، آشنایی با مبانی مدیریت کسب‌و‌کار است. به همین منظور در نظر داریم تا در بخش دنیای کاغذی مجله اینترنتی واوک، به معرفی ۱۵ کتاب ارزشمند و کاربردی در این حوزه بپردازیم. در ادامه اولین بخش از این مطلب را مطالعه می‌کنید.

 

این کتاب،‌ یک جعبه ابزار است!
بیل اولت در کتاب راه اندازی کسب و کار؛ ۲۴ گام برای موفقیت کسب و کارهای نوپا با معرفی اقداماتی که مانند جعبه ابزار یکپارچه‌ عمل می‌کنند، در تلاش است تا کارآفرینان نوپا را در این فرآیند پیچیده و دشوار، راهنمایی کند. سعید روشنی و نفیسه رضایی‌نیک مترجمان این کتاب، معتقدند که کتاب راه‌اندازی کسب‌و‌کار به شکلی توانمند و با زبانی ساده مباحث عملیاتی و غیر‌کلیشه‌ای را مطرح و خواننده را در درک هر یک از مراحل یاری می‌کند. برای قوی‌تر شدن انگیزه‌تان یک خبر مهم در آغاز کتاب آمده است: کارآفرینی را می‌شود آموزش داد…
بیل اولت و همکارانش با تحقیق و بررسی به این نتیجه رسیده‌اند که کارآفرینی حداقل می‌تواند به دو نوع اشاره کند: کارآفرینی در سازمان‌های کوچک و متوسط، کارآفرینی در سازمان‌های مبتنی بر نوآوری. «آن‌ها اساسا آنقدر متفاوت‌اند که موفقیت در هر کدام نیازمند بینش‌ها و مجموعه مهارت‌های متفاوت است. در این کتاب به آموزش کارآفرینی در سازمان‌های مبتنی بر نوآوری پرداخته‌ام.»

 

DNA یک سازمان
پس از آشنایی با مراحل کارآفرینی نوبت می‌رسد به انجام بنیادی‌ترین سیستمی که هر کسب‌و‌کاری در خود دارد یعنی مدل کسب‌و‌کار. در واقع مدل کسب‌و‌کار، منطق شرکت را در چگونگی خلق، ارائه و کسب ارزش توصیف می‌کند. باور الکساندر استروالدر و ایو پیگنیور نویسندگان کتاب خلق مدل کسب‌و‌کار این است که می‌توان این مدل را با ۹ جزء سازنده اساسی که منطق چگونگی کسب درآمد یک شرکت را نشان می‌دهند، به بهترین شکل ممکن تشریح نمود.

در این کتاب به پنج الگوی مدل کسب‌و‌کار پرداخته شده است: مدل‌های کسب‌و‌کار تفکیکی، دنباله‌دار، پلتفرم‌های چندوجهی، رایگان و باز که هر یک الهام بخش پویایی حرکت شما خواهند بود.
زبان فارسی نوزدهمین زبانی بود که به همت غلامرضا توکلی، بابک وطن دوست، حسام الدین ساروقی و بهامین توفیقی پذیرای این کتاب ارزشمند شد.

 

ارزشمندی «ارزش»
ارزش پیشنهادی یکی از مهمترین اجزای سازنده مدل کسب‌و‌کار است که در تناسب با بخش مشتری است و ارتباط معناداری بین آن‌ها وجود دارد. باری دیگر الکساندر استروالدر و ایو پیگنیور به همراه گرگ برناردا و آلن اسمیت با نگارش کتابی در این زمینه خوش درخشیدند. در کتاب طراحی ارزش پیشنهادی که بابک وطن دوست، حسام الدین ساروقی، مینا نجفیان و اصغر عطایی ترجمه آن را بر عهده داشته‌اند، تکنیک‌هایی بیان می‌شود تا بتوانید محصولات و خدماتی را خلق کنید که مشتری، خواهان آن باشد. از این رو در فصل دوم کتاب در بخش درک مشتریان؛ شش تکنیک برای به دست آوردن بینش مشتری آموزش داده می‌شود و از شما خواسته می‌شود تا به طور کامل وارد دنیای مشتری شوید…

 

«مدل‌سازی» یا «برنامه‌ریزی»؟
با دیدن کتابی به اسم مدل کسب‌و‌کار شما اولین چیزی که به ذهن می‌رسد این است که درباره برنامه‌های کارآفرینانه شخص شما صحبت می‌شود، اما این فقط یک روی سکه است. الکساندر استروالدر و ایو پیگنیور به همراه تیم کلارک با بهره‌گرفتن از طرح یک صفحه‌ای مدل کسب‌و‌کار با ۹ جزء سازنده‌اش از شما می‌خواهند که هر بخش را بر اساس علایق، مهارت و توانمندی‌های خود بنویسید. بدین ترتیب بسیارخلاقانه به شما کمک می‌کنند تا تردیدها درباره شغل‌تان را با اطمینانی حرفه‌ای، جایگزین کنید. مدل کسب‌و‌کار شخصی، ابزاری تصویری، نوآورانه و قدرتمند است که به شما در ارزیابی خود و کارهایی که می‌توانید انجام دهید، راهنمایی می‌کند و این تمرینی ا‌ست برای آ‌‌ن ‌که رویکرد مدل‌سازی را به جای رویکرد برنامه‌ریزیٍ صرف، در زندگی کاری خود در پیش بگیرید. بنابراین بدون‌شک حسام الدین ساروقی، فیروزه کرمانشاه و مینا نجفیان انتخاب خوبی برای ترجمه داشته‌اند.

 

رازِ «SUCCES»
کتاب ایده عالی مستدام که به ۲۸ زبان ترجمه شده و یکی از صد کتاب برتر حوزه کسب‌و‌کار است، راز ماندگاری ایده‌ها می‌پردازد و با بیانی جذاب خواننده را با خود همراه می‌کند. همه ما دوست داریم وقتی موضوع مهمی را بیان می‌کنیم دیگران به آن توجه کنند تا اثرگذار باشیم و پیام‌مان ماندگار شود. در اصل، این کتاب کتابی پرورشی است. نویسندگان کتاب ده سال در پی پاسخ این پرسش بودند که ایده را چگونه طراحی کنیم تا ماندگار شود؟ چرا بعضی از ایده‌ها موفق می‌شوند در حالی که بقیه شکست می‌خورند؟ دن‌هیث با برخی از موثرترین و محبوب‌ترین استادان در زمینه‌های مختلف کار کرد. او دریافت اگرچه هرکدام از این معلم‌ها سبک ویژه خود را داشتند، در مجموع روش‌های تدریس آن‌ها تقریبا مشابه بود. چیپ هیث نیز ده سال در پی‌پاسخ این سوال بود که چرا گاهی اوقات ایده‌های بد در بازار اجتماعی ایده‌ها، موفق می‌شوند. چه چیزی افسانه‌های شهری را آنقدر متقاعدکننده کرده است؟ چرا بعضی درس‌های شیمی بهتر از بقیه در خاطر می‌مانند؟در نهایت تلفیق بررسی‌های این دو نویسنده به شش اصل برای ایده‌های موفق و ماندگار انجامید: ساده (Simple)، غیرمنتظره (Unexpectedness)، معتبر (Credibility)، احساسی (Emotions)،‌ داستانی (Stories) که از حروف اول این کلمات در زبان انگلیسی می‌توان کلمه (SUCCES) را ساخت. به خاطر ترکیب جالب این کلمه،کتاب ایده عالی مستدام که به ترجمه سیدرامین هاشمی و مجتبی اسدی نوشته شده است، خود در اذهان ما نیز ماندگارشد.

 

امیدوارم اولین بخش از سلسله مطالب «۱۵ کتاب استارتاپی که هر کارآفرین باید بخواند» به شما در انتخاب منابع مطالعاتی مفید کمک کرده باشد. ناگفته نماند که این کتاب‌ها در دسته کتاب‌های مدیریت، کارآفرینی و کسب‌و‌کار فروشگاه اینترنتی واوک،‌ در دسترس شما قرار دارند.

۱۵ کتاب استارتاپی که هر کارآفرین باید بخواند – بخش دوم

۱۵ کتاب استارتاپی که هر کارآفرین باید بخواند – بخش سوم